Най-добрият матрак?

Кой е най-добрият матрак? Това е най-често срещаният въпрос, който си задават и ни задават нашите клиенти. Изследване на Националната фондация за сън се опитва да даде един ориентировъчен отговор.

За да стигнат до някакво заключение по въпроса, учените преглеждат всички публикувани изследвания до 2019г., които засягат темата за матраците и качественият сън.

Защо данните за качеството на съня имат значение?

Енергията, изразходвана по време на ежедневните дейности се възстановява от хората чрез сън. Дори чисто физиологичните функции на тялото, като дишане и поддържане на тялото в седнало положение от мускулите на гърба изразходват енергия. Качественият сън ни осигурява необходимото възстановяване на силите и възможността за оптимална работа на тялото ни на следващия ден. 

Кой матрак е по-добър: пружинен или непружинен?

Нарушенията на съня са често срещани.

Мета-анализ на качеството на съня показва, че 15 до 30% от възрастните съобщават за нарушения на съня, като латентност, недостатъчна продължителност и често събуждане през нощта. След внимателно преглеждане на данните от проучването учените установяват, като най-честа причина за непълноценният сън болката в кръста и гърба. 

Подходящ матрак за превенция на болката в кръста и гърба.

Констатациите в литературата са противоречиви относно типа матрак, който може да предотврати появата на болки в гърба. Категорични са обаче, че пълноценният сън зависи пряко от удобството в леглото. На пазара има огромен избор от ортопедични матраци, които предлагат различна опора за тялото. Потребителя може да избира между различни твърдости и материали. 

Колко често трябва да се сменя матракът?

Решихме да направим преглед и анализ на статии, публикувани до 2019 г., като фокусът ни беше връзката на различните матраци с качеството на съня и болките в кръста. Матраците са класифицирани според Европейския комитет по стандартизация (2000) като: меки, средно твърди, изключително твърди или матраци, персонализирани за пациенти, чието състояние ги заставя да са в легнало положение. 

Общо 39 квалифицирани статии са включени в настоящия систематичен преглед. Резултатите от прегледа им показват, че средно твърд матрак е подходящ за повишаване на комфорта, качеството на съня и поддържането на тялото в правилна форма по време на сън. Можете да разгледате нашите предложения за матраци със средна твърдост.

Smart Mattress

e-matraci

Вашият коментар