Кой матрак е по-добър: пружинен или непружинен матрак?

Кой матрак е по-добър: пружинен или непружинен матрак?
Всички модели матраци могат да бъдат разделени на две категории: пружинни матраци и непружинни матраци. Пружинните матраци са с пружинен блок и обикновено са по-меки. Моделите без пружина се основават на плътен слой пълнеж от естествен латекс, кокосови влакна или пяна. Това са безопасни материали, които не предизвикват алергии и осигуряват анатомична опора на гръбначния стълб.

Разлики между пружинните матраци и матраците с пяна: характеристики и предимства.

Ортопедични характеристики.
Безпружинните модели с кокосови влакна и латекс са по-твърди. Те са подходящи за малки деца, когато гръбначният стълб се развива активно и е необходима надеждна опора. Естественият латекс също е твърд, почти не се размества и заема формата на тялото.

Пружинен матрак с покет пружини „Pocket Spring“ има добри ортопедични свойства. Като цяло тези продукти са по-меки и са подходящи за възрастни и хора в напреднала възраст. Ако си купите модел с пружина и латекс, той ще съчетае предимствата и на двата вида.

Използваема площ за спане.
Версиите без пружини нямат рамка по периметъра, така че е еднакво удобно да се спи върху цялата площ. Пружинните версии имат рамка, така че ръбовете винаги са по-твърди. Обикновено спането на 10 см от ръба не е особено удобно и не се препоръчва, за да не се наруши укрепването.

Натрупване на прах.
Твърдите латексови продукти не натрупват прах, тъй като нямат кухини във вътрешността си. В горния слой прахът може лесно да се отстрани с прахосмукачка. Пружинният блок има кухини, в които теоретично може да се натрупва прах. Благодарение на латексовия слой и качествените защитни покрития обаче е трудно да се проникне прах.

Влажност.
Латексовите матраци без пружини са добре пропускливи и проветриви и не натрупват мухъл, гъбички и прахови акари. Що се отнася до пружинните матраци, в бюджетните модели може да се натрупа влага, което води до развитието на различни микроорганизми в продукта. Ако изберете съвременни пружинни матраци с междинни слоеве от латекс или пяна, както и дебел жакардов калъф с микропори за проветряване, не е необходимо да се притеснявате за мухъл и акари.

Срок на годност.
Всичко е индивидуално, но средно матрак с пяна или латекс служи до 15 години, а пружинният – до 10 години.

Колко често трябва да се сменя матракът?

Препоръки за избор на матрак

Ако се колебаете какъв матрак да изберете, използвайте следните препоръки:

Пружините Бонел при голямо натоварване могат да предизвикат вибрации, а това не е добре за гръбначния стълб, който тепърва се формира. Ако купувате матрак за дете, е по-добре да изберете матрак на основата на латекс или кокосови влакна без пружини. Препоръчваме ви да се консултирате предварително с детски ортопед, ако детето ви има проблеми със стойката си.

Вече споменахме, че подходящият модел матрак трябва да се избере в зависимост от индивидуалните нужди. Например за възрастните хора е по-добре да спят на меки, за да не възпрепятстват нормалното кръвообращение.
За възрастни без проблеми с гръбначния стълб можете да изберете модел с всякаква пружина или без пружина. Основното нещо е, че продуктът не трябва да е толкова мек, че тялото да потъва в него.

Ако имате проблеми със сърцето, кръвоносните съдове или дихателните пътища, по-подходящи са матраците без пружини, както и матраците за хора с тегло над 100 kg.
Ако харесвате меки матраци, Pocket Spring – продукт с независим пружинен блок – е идеален. Особеността на тези матраци е, че те предават натоварването по точков начин. Благодарение на пружинния ефект продуктът е доста мек, но в същото време осигурява отлична опора на гръбначния стълб.

Изберете подходящ размер на матрака. Добре е дължината на продукта да е с 20 см по-голяма от височината на човек. Широчината на единичното легло е 80 см, а на двойното легло – 160 см.
Помислете за безопасността. Не е разумно да се купуват твърде евтини матраци, тъй като не е известно от какви материали са изработени и дали не причиняват алергии или дори токсични отравяния. Ако матракът мирише странно на „химикали“, по-добре е да се въздържате от покупката му. Ако някой от членовете на семейството има алергии, изберете матраци със синтетични, хипоалергенни пълнежи. Предимството на тези продукти е, че те не задържат прахови акари и други микроорганизми.

Вашият коментар