Матрак с кокосова вложка

Много производители използват кокосови влакна (кокосови влакна) като вложка за матраци. В тази статия ще отговорим на следните въпроси:

Какво е?
Плюсове и минуси на кокосовите вложки.
Какво да търсите при покупка на матрак с кокос?
Как да изберем висококачествен кокосов матрак.

Какво е кокосово влакно?

Да посетим Уикипедия:

Кокосови влакна (от малаял. kayaru – въже) – влакно от междукарпа на ядките на кокосовата палма. Това са лигнифицирани съдови снопове с дължина 15-33 cm, дебелина 0,05-0,3 mm. Стените на влакната са изградени от целулоза. Когато са незрели, те са бели и меки, но с отлагането на лигнина в тях стават по-твърди и придобиват червеникаво-кафяв цвят. Гъвкави бели влакна се получават от неузрели плодове, кафяви – от напълно узрели.

растителен материал. Това означава естествено и екологично чисто. Влакнестата структура не се мокри и е добре вентилирана. Има висока здравина и еластичност: здравите морски въжета са направени от по-груби и дълги влакна. Но в производството на матраци има къса и гъвкава кокосова влакна. Което в крайна сметка изсъхва и става крехко.

Оказва се:

В чистата си форма естествените и безопасни кокосови влакна не са подходящи за използване в матраци. В крайна сметка вложката, така или иначе ще се разпадне и ще загуби своите ортопедични свойства.

Ето защо:

Производителите използват различни технологии за подобряване на качества им. Най-често използвани: пресоване и латексиране.

Пресовани (иглени) кокосови влакна.

Първият процес позволява леко увеличаване на експлоатационния живот и се използва за производството на по-евтини модели. Кокосовата влошка се пресова и надупчва със специални игли. Но тази технология не позволява на вложката да издържи много години на работа.

Материята е идеална за матрак за новородено. Кокосовото влакно ще осигури необходимата твърдост за правилното развитие на скелета на бебето. И от тригодишна възраст експертите препоръчват използването на пълноценни ортопедични продукти.

Помнете:

След определен период от време матрак с пресована кокосова плоча ще стане напълно неизползваем. Но за известно време ще бъде естествено и хигиенично. И най-важното, сменете го с нов навреме.

Импрегниране с латекс

За да се премахне чупливостта и да се увеличи експлоатационният живот, кокосовите влакна се импрегнират с латекс. Резултатът е монолитна плоча: здрава и издръжлива. Латексното импрегниране позволява на материала да издържа на големи натоварвания и предотвратява деформация и разслояване на вложката.

Латексът естествено добавя стойност към матрака. Но за постигане на желания от производителите ефект използването на изкуствен или естествен латекс не е задължително. И двамата вършат работата еднакво добре.

Ако не за едно, но!

Използването на изкуствен латекс намалява цената на продукта. Но, безопасността на този материал е под въпрос. Успоредно с устойчивата миризма на каучук, синтетичната импрегнация отделя формалдехид, който е опасен за тялото. Концентрацията е незначителна и безвредна за възрастен. Но детето може да причини усложнения.

Колко често трябва да се сменя матракът?

Предимствата на естествените материали са известни на всички.

Безопасността на кокосовите влакна, импрегнирани с естествен латекс, е извън съмнение. Също така комбинацията от тези два компонента определя здравината и издръжливостта на продукта. Той е екологичен, безопасен и до известна степен дори полезен за здравето. Но ще трябва да платите висока цена за ползата.

Кой матрак е по-добър: пружинен или непружинен?

И накрая:

Не е трудно да се определи произходът на импрегниращата емулсия. Естественият материал има лек приятен аромат. А изкуственият латекс има по-тежка и неприятна производствена миризма, която за няколко дни отшумява.

Вашият коментар